مراحل تصفیه آب تهران

مراحل تصفیه آب
مراحل تصفیه آب در تهران
Spread the love
4/5 - (1 امتیاز)

مراحل تصفیه آب تهران

آب مایه حیات است .با توجه به اینکه بر روی کره زمین آب فراوان وجود دارد ولی باید کفت در مصرف این مایه حیات بخش باید دقت بیشتری کنیم .منابع آبی که به منظور تأمین آب آشامیدنی و مصرف بشر به کار گرفته می‌شوند، عبارتند از:

  • منابع آبهای سطحی؛ دریاها و دریاچه‌ها، آبگیرها و برکه‌ها، رودخانه‌ها و جویبارها
  • منابع آبها زیرزمینی؛ چاه‌ها، قنوات و چشمه‌ها، است.

خصوصیات آبهای سطحی

  1. این آبها Ph  موجود در حدود 7- 8 می باشد.
  2. زلال هستند.
  3. مواد آلی موجود در این آبها در نقاط مختلف فرق می کند.
  4. معمولا ً آلوده به میکروارگانیسم ها هستند.
  5. مقدار آمونیاک، فنل و نیترات این آبها ممکن است زیاد باشد.
  6. احتمال دارد حاوی دترجنت،نفت،روغن و فلزات سنگین باشد.
  7. گاها ً آبهای سطحی ناشی از کشاورزی حاوی نیترات و فسفات هستند.

خصوصیات آبهای زیرزمینی

  1. دی اکسید کربن ممکن است در این آبها زیاد باشد.
  2. ph این آبها معمولا ًدر حدود 7/9- 6/9 است.
  3. مواد معلق در این آبها بسیار کم است.
  4. در این آبها ممکن است ذرات شن وجود داشته باشد.
  5. معمولا ً مواد آلی در این آبها کم است.
  6. این آبها حاوی آهن محلول و گاهی منگنز محلول هستند که در اثر اکسیداسیون ذرات زرد – قهوه ای در آنها ظاهر میشود.
  7. معمولا ً این آبها حاوی املاح زیاد می باشند.
  8. معمولا ً حاوی سختی می باشند (بیشتر سختی موقت)
  9. در آبهای شور غلظت یون کلر و سدیم بسیار زیاد است.

بنابراین برای تهیه آبی مناسب برای شرب و مصارف عمومی شهری یک رشته عملیات در تصفیه‌خانه آب به اجرا گذارد می‌شود تا آب دریافتی از منابع آب را با کیفیتی قابل قبول در چهارچوب استاندارد «آب آشامیدنی» تحویل نماید.آب آشامیدنی استاندارد به طور کلی آبی است که بیرنگ، بی‌بو و با طعم مطبوع و گوارا که مصرف آن حتی در دراز مدت هم به لحاظ عاری بودن از مواد مضر، ضرری برای سلامتی مصرف کننده نداشته و خسارتی به تجهیزات انتقال، توزیع و مصرف وارد نیاورد.عملیاتی که در تصفیه‌خانه آب آشامیدنی در رابطه با تصحیح کیفیت آب اجرا می‌شود بستگی به کیفیت آب منابعی دارد که برای تأمین آب آشامیدنی در نظر گرفته می‌شود و طرح تأسیسات تصفیه‌خانه نیز با در نظر گرفتن اینکه آب تصفیه شده برای چه مصرفی در نظر گرفته خواهد شد پیش‌بینی می‌شود.

فرایندهای مختلف درتصفیه آب تهران عبارتند از:

  • فرآیند آشغالگیری:

در ابتدای مسیر کانال آب خام توری آشغالگیری وجود دارد. وظیفه این توری حذف مواد شناور معلق و درشت می باشد .

  • فرآیند پیش ته نشینی :

پیش ته نشینی با هدف کاهش کدورت اولیه و حذف مواد معلق درشت دانه قابل ته نشینی صورت می گیرد

  • فرآیند تهیه و تزریق مواد شیمیایی :

کلرورفریک به عنوان ماده منعقد کننده پس از آماده سازی در مخازن انحلال توسط سیستم تزریق و خطوط انتقال به کانال آب خام و زلال سازها( حسب مورد ) تزریق می گردد.آهک نیز جهت تنظیم pHو بهبود فرآیند انعقاد، به صورت شیرآهک آماده و به کانال آب خام تزریق می گردد .

  • فرآیند اختلاط سریع :

در این واحد ،مواد شیمیایی مورد استفاده در فرآیند تصفیه ، در زمانی بسیار کوتاه و با سرعت زیاد توسط همزن مکانیکی با آب مخلوط می شود .

  • فرآیند زلال سازی :

زلال سازهای تصفیه خانه ها از نوع پولساتورمی باشند(به استثناتصفیه خانه جلالیه که از نوع اکسیلاتور می باشد) در این استخرها عمل انعقاد ، لخته سازی و ته نشینی مواد صورت می گیرد .

  • فرآیند صافی سازی :

حذف نهایی مواد معلق ( کلوئیدی ) از آب و فلوک های ریز که در مرحله زلال سازی ته نشین نشده اند ، در صافی ها صورت می پذیرد. صافی ها توسط آب و هوا به صورت معکوس دردوره های متناوب زمانی شستشوشده و پساب حاصل ازشستشو به استخرجمع آوری آب شستشوی صافی ها انتقال می یابد .

  • فرآیند کلرزنی اولیه و نهایی :

کلرزنی اولیه قبل از عمل انعقاد به منظور حذف و نابودی ارگانیسم های نامطلوب بیماری زا و اصلاح نسبی رنگ ، بو و طعم آب خام انجام می گردد .کلرزنی ثانویه به منظور گندزدایی و تامین کلرآزاد باقیمانده در آب خروجی صورت می پذیرد .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *