مزایا و معایب استخرهای تثبیت فاضلاب
به حوضچه های عریض و کم عمقی که در آن فاضلاب خام به روشهای کاملاً طبیعی و در اثر واکنش جلبکها و باکتری ها تصفیه می گردد ، استخرهای تثبیت فاضلاب گفته می شود که بدون شک استفاده از استخرهای تثبیت فاضلاب در مناطق گرمسیری و جایی که زمین کافی در اختیار باشد یکی از مؤثرترین روش های تصفیه فاضلاب است.
بایستی متذکر شد که استفاده از این استخرها منحصر به مناطق گرمسیر نمیباشد و در اکثر شرایط آب و هوایی حتی مناطق سردسیری مانند آلاسکا راندمان مناسبی داشته است.
در کشورهای صنعتی نیز علیرغم وجود تکنولوژی مدرن و پیشرفته امروزی سهم عمدهای به استخرهای تثبیت فاضلاب واگذار گردیده است. به طور مثال یک سوم از کل تصفیه خانه های فاضلاب شهری در آمریکا از نوع استخرهای تثبیت می باشند.
مزایای استخرهای تثبیت فاضلاب :
- هزینههای پایین ساختمانی، میزان سرمایه گذاری اولیه و تعمیرات مورد نیاز آن
- بهره برداری و نگهداری از آنها بسیار آسان و کم هزینه است
- در این روش کاهش کلیفرمهای مدفوعی نسبت به سایر روش های تصفیه فاضلاب بیشتر میباشد.
معایب استخرهای تثبیت فاضلاب :
- میزان تبخیر آب از سطح لاگونها در اکثر نقاط کشور ما که با مشکل کم آبی مواجه میباشیم ، قابل ملاحظه است .
- درسیستم تصفیه لاگونی عملکرد سیستم تحت کنترل نبوده وتابع شرایط محیطی است.
- زمین برای سیستم تصفیه لاگونی یا سیستم تثبیت فاضلاب باید زیاد باشد.
- مشکل انتشار بو وتولید پشه البته درصورت عدم نگهداری وبهره برداری صحیح در سیستمهای لاگونی (استخرهای تثبیت فاضلاب) وجود دارد.
- براساس ضوابط زیست محیطی موجود، فاصله مجاز سیستمهای تصفیه لاگونی ازمناطق مسکونی بیشتر ازفاصله مجاز سیستمهای تصفیه مکانیکی میباشد که این امر در افزایش طول کلکتور اصلی ودر نهایت اضافه شدن هزینه های اولیه و سرمایه ای بی تاثیر نمی باشد.
- درروزهای ابری بدلیل عدم انجام عمل فتو سنتز جلبکها، متابو لیسم میکروارگانیسمهای هوازی متوقف گشته و راندمان سیستم برای حذف بار آلی کاهش می یابد.